Datingtips voor alleenstaande ouders

Ben jij een alleenstaande ouder? Dan kan daten behoorlijk lastig zijn voor je. Met name vrouwen vinden het moeilijk om weer met daten te beginnen. En dat is heel begrijpelijk. Je hebt immers al een relatie achter de rug die niet bracht wat je hoopte en verwachtte. Daarnaast wil je ook niet dat je kind(eren) er onder lijden, want het einde van je vorige relatie was al vervelend genoeg. Om je hierbij te helpen hebben wij een aantal datingtips opgesteld.


Voor je weer met daten begint
Tijdens het daten


Voor je weer begint met daten:

  1. Bedenk wat je uit het daten wilt halen. Wil je de datingwereld weer betreden, omdat je naast je werk en tijd doorbrengen met je kinderen ook graag tijd wil doorbrengen met iemand anders? Wil je liefde graag een nieuwe kans geven? Of mis je de sex en heb je behoefte aan het lichamelijke? Het antwoord op deze vraag is belangrijk, zodat je voor jezelf grenzen kunt stellen aan het contact.
  2. Zorg goed voor jezelf. Als je goed voor je zelf zorgt toont dat aan dat je respect hebt voor jezelf. Daarnaast willen mensen die tijd in zichzelf steken over het algemeen ook tijd in hun persoonlijke relaties steken. Maar wat als je niet goed voor jezelf zorgt? Denk er maar over na. Als je al geen tijd aan je zelf besteed, dan heb je toch ook geen tijd voor een nieuwe man of vrouw in je leven? Dus ga naar de sportschool, koop nieuwe kleding die je goed staat en je goede punten accentueert, terwijl het je minder goede punten camoufleert, draag make-up en/of stijl je haar. Dit zorgt er niet alleen voor dat je er goed uitziet, maar ook dat je zelfvertrouwen groter wordt, waardoor je ook lekkerder in je vel gaat zitten.
  3. Vergroot je vriendenkring. Daarmee bedoelen wij niet dat je jezelf moet beperken tot het uitkiezen van “dates”, maar wat wij bedoelen is dat je moet proberen om diepere vriendschappen op te bouwen. Wie ken je van je werk of van de kinderopvang? Het maakt niet eens uit of het mannen of vrouwen zijn waarmee je bevriend raakt. De vriendschappen zullen een waardevolle toevoeging aan je leven zijn. Daarnaast zullen die vrienden je introduceren bij hun vrienden en wellicht zit daar een nieuwe partner bij.
  4. Ga regelmatig het huis uit. Dit klinkt heel simpel, maar het is een belangrijk aspect om je kind(eren) klaar te maken voor jouw toekomstige sociale leven. Dan is het voor hen een minder grote verandering als je gaat daten, omdat zij dan al gewend zijn dat je niet altijd bij hen bent als je klaar bent met werken. Je nieuwe vrienden uit ons vorige punt komen hierbij goed van pas. Aarzel niet om een oppas te nemen en ga bijvoorbeeld naar de film met je vrienden of ga lekker winkelen met vriendinnen.
  5. Observeer. Kijk eens om je heen naar andere relaties. Welke dingen zie jij bij andere stellen die jij ook graag terug zou willen zien in jouw relatie? Daarom is het ook goed om vrienden te hebben die al getrouwd zijn. Dit kan je helpen bij het bepalen van wat jij in een relatie wel, maar ook juist niet wil zien.
  6. Praat met je kinderen over daten. Dit ervaren veel alleenstaande ouders als lastig, want jij weet immers niet hoe de toekomst eruit zal zien. En je wilt ook niet dat je kroost te hoge verwachtingen krijgt. Daarom is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Wil je alleen vriendschap? Leg dat dan uit, zodat je kind(eren) niet verwacht(en) dat je met een nieuwe papa of mama thuiskomt. Je hoeft niet meteen alles te vertellen natuurlijk, als je er nog niet klaar voor bent om een bepaalde vraag te beantwoorden kun je dat aangeven en er op terug komen als je er wel klaar voor bent. Eerlijkheid is wel belangrijk dus geef niet aan dat je alleen op zoek bent naar vriendschap, terwijl je eigenlijk een nieuwe serieuze relatie wilt. Door hierover goed met je kind(eren) te praten, maak je de “schok” van het voorstellen aan de nieuwe vader of moeder een stuk kleiner en makkelijker.


Tijdens het daten:

  1. Bepaal hoe je de markt op wil. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een datingsite. Zo kun je denken aan een algemene datingsite, of een datingsite die zich specifiek richt op alleenstaande ouders, zoals Alleenstaande-mamas.nl. Ben je niet op zoek naar iets serieus, maar heb je wel behoefte aan het lichamelijke? Dan kun je een sexdatingsite (18+) proberen, zoals Ondeugend-daten. Is online dating niets voor jou? Dan heb je wellicht familieleden of vrienden die je aan een geschikt iemand kunnen koppelen. Zit daar niets tussen waardoor je hart sneller gaat kloppen? Kijk dan eens om je heen, misschien heb je een vriend of vriendin waarmee je de volgende stap wel wilt zetten. Tenslotte kun je nog denken aan het lid worden van bepaalde verenigingen, zoals de sportschool of het doen van vrijwilligerswerk. Tijdens die activiteiten zul je immers nieuwe mensen leren kennen die dezelfde interesses hebben als jij.
  2. Bedenk wat voor jou afknappers zijn. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op onze pagina’s over afknappers.
  3. Denk na over intimiteit. Het nadenken over intimiteit gaat niet alleen over hoe ver je met je date wilt gaan, maar over veel meer. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op onze pagina’s over Intimiteit.
  4. Wat is het moment om hem/haar aan je kind(eren) voor te stellen?. Dit is één van de meest heikele punten van het daten voor alleenstaande ouders. En terecht, want het heeft direct betrekking op je kind(eren). Nou willen wij er niet te veel gewicht aan hangen, maar ook zeker niet te weinig. Date je vanwege de behoefte aan vriendschap? Dan heb je dit als het goed is al aan je kinderen uitgelegd en kun je hem of haar gewoon aan hen voorstellen op het moment dat jij denkt dat zij het hebben begrepen en geen verkeerde verwachtingen zullen krijgen. Date je vanwege je behoefte aan lichamelijk contact? Dan is het uiteraard beter om hem of haar je kinderen niet te laten ontmoeten. Het zal hen waarschijnlijk alleen maar verwarren en opzadelen met meer vragen. Maar dit had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht. Dan de meest voorkomende reden: je date, omdat je weer een serieuze relatie wilt. Het is lastig om te bepalen wanneer je, je nieuwe vriend/vriendin aan je kind(eren) voorstelt. Het is ook iets dat alleen jij zelf kunt bepalen, jij moet je er immers gemakkelijk bij voelen. Wat wij wel kunnen zeggen is dat het uiteraard beter is om pas je nieuwe vlam te introduceren op het moment dat je weet dat hij/zij goed om kan gaan met kinderen en ook van hen houdt, het al een tijdje serieus is én je het gevoel hebt dat hij/zij een blijvertje is.

 

Wij wensen je in elk geval veel succes bij het (online) daten. Mocht je na het lezen van deze tips nog vragen hebben kun je uiteraard contact met ons opnemen via ons contactformulier!