Veiligheidstips

Bij daten gaat het om het ontmoeten van nieuwe mensen. Bij online dating is dat niet anders, maar gaat het ontmoeten van mensen via het internet. Deze vorm van dating is behoorlijk anoniem, omdat iemand zelf bepaald hoeveel informatie hij/zij over zichzelf geeft. Daarnaast is het haast onmogelijk om te beoordelen of de informatie die iemand over zichzelf geeft wel de waarheid is, een mooiere voorstelling is van de werkelijkheid of compleet gelogen is.

Omdat je bij online dating iemand niet (goed) kent of kan zien kan online dating wat gevaren met zich meebrengen. Dit geldt zowel voor de fase waarbij het contact alleen via internet plaatsvindt maar ook bij de fase waarbij andere contactgegevens worden uitgewisseld en uiteraard als er voor het eerst in de echte wereld met iemand wordt afgesproken.

Om te zorgen dat je veilig gebruik kunt maken van de datingsites en op een prettige manier online kunt daten raden wij je aan om de volgende veiligheidstips te lezen.


Veiligheidstips:

  1. Gebruik als je nog maar net contact hebt met iemand altijd de contactmogelijkheden binnen de datingsite. Mocht je na een tijdje besluiten verder te kijken hoef je niet bang te zijn dat de afgewezene je berichten blijft sturen. En gebeurd dat toch? Dan kun je de berichten van die persoon blokkeren. Hij/zij heeft dan in elk geval niet je e-mailadres of telefoonnummer.
  2. Maak een nieuw e-mailadres aan. Gebruik nooit je normale e-mailadres waarop je belangrijke e-mails ontvangt, maar maak een nieuw e-mailadres aan voordat je, je inschrijft bij een datingsite. Mocht iemand waarvan je niet wil dat hij/zij nog contact met je opneemt toch je e-mailadres hebben, omdat jullie hebben gemaild, kun je het e-mailadres verwijderen en een nieuwe aanmaken.
  3. Geef nooit meteen je telefoonnummer. Hierbij geldt hetzelfde als bij tip 1 dat het altijd beter is om via de datingsite te communiceren. Daar kun je iemand blokkeren, een e-mailadres kun je verwijderen, maar je telefoonnummer verander je niet zomaar en een telefoonnummer blokkeren is niet mogelijk. Ga je afspreken met iemand? Dan kun je het best een sim-only afsluiten, zodat je dat telefoonnummer af kunt geven en je niet je normale telefoonnummer hoeft te geven (ook handig voor in de kroeg). Je hebt al een sim-only vanaf € 4,- per maand, waardoor het goedkoper is dan prepaid. En het is nog makkelijker ook!
  4. Ga nooit in op verzoeken om geld over te maken, je bankrekeningnummer en/of pincode te mailen of andere persoonlijke gegevens te sturen. Dit is nooit verstandig, maar zeker niet als je iemand net hebt leren kennen. Sommige datingsites hebben zeer veel leden, waardoor dit een interessant medium is voor criminelen die op zoek zijn naar mensen die zij makkelijk kunnen manipuleren om hen financieel op te lichten. Uiteraard nemen de datingsites hier maatregelen tegen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  5. Spreek niet meteen met iemand af, maar leer die persoon eerst een beetje kennen. Dus stuur eerst een aantal berichten naar elkaar voor je afspreekt. Daarnaast is iemand die meteen wilt afspreken meestal alleen uit op sex en wil hij/zij je niet echt beter leren kennen. Dat soort types haakt vanzelf af als de eerste date te lang op zichzelf laat wachten.
  6. Spreek af op een openbare plek als je met iemand voor het eerst afspreekt. Afspreken op een openbare plek waar ook andere mensen zijn, zoals een bioscoop, kroeg of restaurant is het meest veilig.
  7. Laat iemand altijd weten als je met iemand gaat afspreken. Laat bijvoorbeeld een vriend of vriendin weten met wie je gaat afspreken, waar en hoe laat. Ook is het een goed idee om bijvoorbeeld zijn/haar telefoonnummer of e-mailadres aan die vriend of vriendin te geven.
  8. Neem je mobiele telefoon mee. Dan kun je laten weten als je wat later bent, maar je kunt op de wc ook een vriend of vriendin om hulp vragen als je date toch wel erg tegenvalt.

 

Hopelijk ben je na het lezen van deze veiligheidstips niet sceptisch over online dating. Uiteraard is online dating een veilige manier van daten, daarom staan datingsites inmiddels op de derde plek als ontmoetingsplek waar de meeste getrouwde stellen elkaar hebben leren kennen. Maar zoals voor veel dingen geldt zitten er een aantal rotte appels tussen die misbruik proberen te maken van de anonimiteit die online dating met zich meebrengt. De kans dat je zo iemand tegenkomt is klein en als je de bovenstaande veiligheidstips in acht neemt komt het allemaal goed!

Heb je de veiligheidstips gelezen en ben je klaar voor de online datingwereld? Kijk dan op de pagina met alle datingsites en schrijf je in bij een datingsite die bij je past!