Enigskind heeft grotere kans op scheiding!

Mensen die opgroeien zonder broers en zussen hebben een grotere kans om in een scheiding verwikkeld te raken dan mensen die geen enig kind zijn. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door de Ohio State University. Tijdens het onderzoek werden de gegevens van 57.000 volwassenen geanalyseerd.

Betere sociale vaardigheden:

Uit het onderzoek bleek dat de kans op een scheiding met iedere extra broer of zus twee procent daalde. Dit effect stopte na 7 broers of zussen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de sociale vaardigheden van mensen met broers en zussen verder zijn ontwikkelt. Hierdoor kunnen zij beter de stress van een huwelijk aanpakken en problemen oplossen.

“Er zijn ook een heleboel andere factoren belangrijker in het bepalen van de kans op een scheiding, maar het aantal broers en zussen speelt toch zeker een rol”, aldus socioloog (en co-auteur van het onderzoek) Doug Downey. “Als je opgroeit in een grote familie, ontwikkel je een aantal vaardigheden voor het omgaan met zowel positieve als negatieve interacties”, zegt hij verder.

Volgens de onderzoeker moet er in grote gezinnen meer rekening gehouden worden met standpunten van anderen. “Hoe meer broers en zussen je hebt, hoe meer kansen je krijgt om die vaardigheden te oefenen”, vervolgt hij.

Nog niet definitief:

Toch is er, zoals altijd, ook kritiek op het onderzoek. Critici vinden de uitkomst van het onderzoek verre van definitief. Volgens hen leert een enig kind ook genoeg sociale vaardigheden om problemen in een huwelijk op te lossen. “We leven niet meer in de jaren 50, toen moeders de hele dag thuisbleven en het kind de hele dag met een volwassene praatte. Kinderen hebben nu veel meer mogelijkheden om hun vaardigheden te ontwikkelen”, aldus socioloog Philip Morgan. Daar hebben zij wellicht een punt, maar het onderzoek ging over gegevens van 1972 tot en met 2012.

Lig jij in scheiding?

Lig jij momenteel in scheiding? Of denk je er over na om een punt achter je huwelijk te zetten? Kijk dan eens op onze pagina: Handig voor als je gaat scheiden. Daar vind je een aantal websites van diensten die je kunnen helpen bij je scheiding. De periode is al vervelend genoeg, zorg dat je het zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf maakt!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.